Päls


Pälsvård är ett måste med en bolonka! I synnerhet när valppälsen byts ut till vuxenpäls! Oavsett om du väljer att ha lång päls eller kort päls måste den skötas, så är det bara. (Gillar du inte pälsvård, är inte en bolonka rasen för dig.) Det är därför viktigt att vänja den lilla valpen vid pälsvård redan från början. Att borsta lite och ha en mysig stund på trimbordet där valpen liksom inser att det här är helt okey och det är något vi gör ofta, vare sig den tycker att det behövs eller ej.

Jag är långt ifrån någon expert men här kommer några tankar och lite information om hur jag gör: 

För det första så har jag ordnat en "pälshörna" i vårt hus. Det behöver man inte ha, och jag hade det inte på den tiden när jag födde upp havanaiser, men efter att ha prövat på det, skulle jag aldrig klara mig utan. Pälshörnan består av ett trimbord, en sadelpall och en rullvagn från IKEA där jag har alla borstar, kammar och flaskor. Jättepraktiskt! När andan faller på lyfter man bara upp hunden och sätter igång. På trimbordet har jag även en mjuk badrumsmatta, så att det ska bli lite bekvämt och mysigt för Leia också. 


Kam eller borste?

En del bolonkaägare kammar alltid, och borstar aldrig. Andra bolonkaägare borstar alltid och undviker att kamma.. För min del har jag insett att om jag kammar för mycket i Leias päls så slits pälsen på ett sätt som jag inte vill. Därför försöker jag i första hand borsta. Och jag spayar på rejält med utredningsvätska innan jag sätter igång. Jag börjar med att borsta sidorna, halsen, benen, ryggen, magen och sist svans och ansikte. Jag lyfter liksom pälsen och börjar längt ner, längst in och arbetar mig uppåt och utåt. När jag kommer till nosen och ögonen brukar jag ta en blöt bomullspad och göra rent och blöta ner lite extra under ögonen, innan jag går på med borste eller kam. Sedan sätter jag upp luggen med en rosett. Sist kan jag med en gles kam, kamma igenom alltihop så att jag känner om det finns någon tova, Det här gör jag 1-2 ggr i veckan.


Tovor!

Det handlar inte om du får tovor i pälsen, utan om när. Dränk tovan med utredningsvätska och börja pilla isär den med fingrarna och liksom lossa på den. Sedan är det bara att jobba på med en karda, utifrån och in mot huden. Håll i pälsen med ett stadigt grepp vid huden så att du inte luggar hunden när du kardar! I allra allra värsta fall kan man klippa längs med hårstråna, aldrig rakt av så att det blir ett fult jack i pälsen. 


Bad

Man börjar med att göra iordning schampo och balsam. Ta en rejäl klick schampo och vispa ut i 1/2-1 liter vatten i en skål och gör sedan lika med balsamet i en annan skål. Sedan hämtar du hunden som gömt sig under soffan, Schamponera genom att hälla schampot på pälsen och klappa in i pälsen. Gnugga inte! Skölj och gör om alltihop en gång till. Sedan gör du lika med balsamet. Passa gärna på att kamma lite medan pälsen är blöt och lite halkig efter balsamet. Efter sista sköljningen kan man spraya på lite av balsamblandingen i topparna och på pälsen (om inte hunden ska på utställning, för då ska allt sköljas bort.) 

Svep in hunden med en handduk och låt den torka en liten stund så att det mest överflödiga vattnet sugs upp. Sedan är det upp på trimbordet som gäller -  och kamma igenom med en gles kam igen. Sedan får pälsen självtorka. 

Jag har testat massor av schampon och balsam. De jag tycker bäst om är Ice-on-ice och So posh. Sedan har jag ett litet billigare till att tvätta rumpan med om det någon gång blir kladdigt där. Bra redskap vid pälsvård: gles kam, mjuk borste och karda
Bra produkter i synnerhet vid tovutredning!