Att köpa hund

Att köpa valp – kanske en av de viktigaste affärerna i ditt liv

INNAN du bestämmer dig för att skaffa hund, tänk efter en gång till! Hunden blir gammal, du måste räkna med ett åtagande på minst 10 år, kanske mer! Hur löser ni livspusslet med en hund? Den ska inte behöva vara ensam hemma mer än högst 4-5 timmar per dag. Den ska ha aktivering, promenader. och kärlek!  Den kostar pengar! Mat, vaccinationer, försäkringar och ev veterinärräkningar går på en del!

NÄR du bestämmer dig för vilken ras:

  • Gå INTE bara på utseendet! LÄS vad som står om just denna ras, prata med folk som har sådana här hundar! Ta reda på allt du kan! Träffa så många hundar av den intressanta rasen som möjligt. 

  • Vilka rastypiska egenskaper som valpen får, kommer inte kunna förutsägas, du vet inte om den ärver från tiken eller hanen och du vet framför allt inte hur det blir när du mixar exempelvis låg retningströskel med en ras som har svaga signaler. Det finns en anledning till varför schabradorer mer eller mindre försvunnit helt ifrån marknaden. Det finns också en anledning till varför många seriösa uppfödare använder sig av BPH.

Okey, nu har du bestämt dig. Du vill och kan ha en hund. Du har också hittat vilken ras du vill ha. Nu ska du bestämma dig för uppfödare! En seriös uppfödare:

  • är med i SKK och helst även sin rasklubb! Kolla upp det! 

  • Kan man inte vara seriös utan att vara med i en rasklubb? Nja. Det blir nog svårt eftersom rasklubben arbetar för rasens hälsa och välmående. Lite konstigt om man som uppfödare inte är intresserad av detta, eller? Ofta finns rekommendationer hos rasklubben som inte finns hos SKK, även om SKK också arbetar för alla rasers hälsa och sundhet.

  •  "Ja, men jag är så osams med folket i min klubb, jag kan inte arbeta med dem, de är dumma i huvudet" Kan så vara, men som vuxen och uppfödare tycker i alla fall jag att man bör stå över sådant. Man kan inte älska alla, men man kan arbeta åt samma håll och stödja det som är viktigt för rasen genom att åtminstone vara medlem i klubben. Och är inte uppfödaren du pratar med i SKK, då är det inget snack...detta är ingen seriös uppfödare! 

  • har kollat upp föräldradjuren enligt de rekommendationer som finns. Om inte ska du bli upplyst om detta. Fråga gärna varför det inte gjorts. Och hur tar du reda på att det verkligen är gjort? Vänd dig till rasklubben eller kolla själv på SKK hunddata.  Begär att få se alla papper eller resultat som registrerats på SKK! Lita inte bara på uppfödarens ord. Be gärna om att få träffa mamman innan valparna är födda. Verkar det vara en hund som du vill ha? Glad och trygg? Finns BPH? Hur ser  det ut? 

  • registrerar sina valpar i SKK. Hur tar du reda på det? Det går att se på SKK.S "hunddata". Känner du dig ändå osäker, ring din rasklubb eller SKK. Det är enkelt att ta reda på! 

  • levererar sina valpar tidigast vid 8 veckors ålder med stamtavla, reg.bevis, giltigt veterinärintyg (högst 7 dagar gammalt) och matlista, valpen ska också vara vaccinerad, avmaskad, id-märkt (chips i de flesta fall), försäkrad, Förhör dig hur uppfödaren har arbetat för att socialisera valpen. Den bör ha fått träffa andra människor och någon trygg hund, den bör ha fått prova på utflykt ifrån hemmet tillsammans med mamma och/eller syskon.  


  • har inget emot att låta dig träffa valpens mamma och pappa (om så är möjligt). Och här finns ett ganska stort observandum: individer i en ras är just individer. Titta på hur tiken och (om du har möjlighet) även hur hanen beter sig, och är i sitt kynne. Mycket är ärftligt.


  • SKK Hunddata kan du söka på mamman om du har hennes officiella namn. Där kan du se hennes stamtavla, hur många kullar hon haft och med vem, eventuella tävlingsresultat, titlar och inte minst veterinäranteckningar. När det gäller bolonkor så finns en rekommendation att patellastatus ska vara känd och ua. (Det är ok att para en hund ua med grad 1 ) Det ska också finnas en ögonlysning gjord som senast ett år innan tiken parats.


  • Sedan ska valpen väljas. Jag rekommenderar att du beskriver vad som kommer att bli valpens vardag och vad du vill göra med valpen. Lyssna sedan på uppfödaren som hunnit lära känna valparna och som kan matcha. 


LYCKA TILL!

..