Omvårdnad

Sidan är under konstruktion...................


Tänder

Tänderna bör borstas varje dag...jag vet. Riktigt så blir det inte för oss, eller har åtminstone inte blivit ännu. Vi försöker i alla fall. 

Sedan går vi även på regelbunden basis till Salas hundtrim och tar bort tandsten med hjälp av en lasertandborste och skrapa. 

Den tandkräm vi andvänder heter: Aptus Bucadog
 Tassar och klor

Klor är ett elände, svarta klor är misär!

Vi började med en klotång men eftersom jag är så himla rädd att klippa för mycket blev klorna blev bara längre och längre. Nu kör vi med en kloslip. Helt fantastiskt.! Visserligen fick vi börja jätteförsiktigt med att först bara visa kloslipen och sedan gå vidare med att dutta på tassen och sedan jobba oss framåt, tills vi som nu, kan slipa klor. Det är så bra! Vi har så klart ändå blodstopp i beredskap men jag tror inte att vi kommer att behöva använda det.

Kloslipen är av märket Animigo och har två hastigheter. Lite onödigt egentligen. Nästa kloslip jag köper kommer att bli en större och kraftigare.

Runt tassarna klipper vi ytterligt försiktigt, och mellan tårna rakar vi bort pälsen.Socialt

Leia följer med oss nästan överallt och jämt, enda tillfällena vi inte kunnat ta med henne är vid sjukvårdsbesök, tandläkarbesök och matvaruaffärer.

En av anledningarna till varför hon är så trygg kan vara för att hon verkligen fårt träna på att möta andra människor, djur och miljöer. Självklart är inte det hela förklaringen……gener och inte minst den första valptiden spelar förståss minst lika stor roll. Hennes uppfödare har gjort ett bra jobb!

Tips: En bra app i det här sammanhanget är "Ta med hunden". Där kan man kolla upp vilka cafeer, restauranger etc. som är hundvänliga.Mentalt

Mental stimulering är ett måste. Annars sysselsätter Leia sig själv. Till viss del fyller emellertid den sociala träningen en stor del av det behovet, upplever vi. Trots detta känns det nödvändigt och bra att träna lite.

För vår del har nosaktiviteter varit det som fungerat bäst. Leia blir superglad när kongen kommer fram! (Visserligen kör vi inte helt efter regelboken men det viktiga är att Leia upplever att hon får göra något kul!)

Och om Leia blir glad när kongen kommer fram så är det ingenting mot ett saftigt rådjursspår eller råttspår! Då bostavligen roterar svansen!  Vi ska allt testa någon sökkurs framöver! 

 


Balans mellan rörelse och vila.
Leia får 4-5 promenader per dag och då uppever vi att hon mår bra.  Hon är pigg och glad när vi gör något men kan slappna av inomhus. Hon brukar få kortare promenad morgon och kväll, och en länge förmiddag och eftermiddag. 

Ett säkert tecken på att hon har överskottsenergi är när hon väcker katterna och vill busa med dem. Då är det bara att avleda med någon annan sysselsättning. (Å andra sidan kan den äldre katten ibland, när han har tråkigt, också väcka Leia. )
 


Åka bil

Leia har alltid tyckt om att åka bil, så inga problem på så vis! Vi har så klart en rejäl och säker bur. Vi är rädda om vår lilla rymdprinsessa ! Dessutom är det lag på att hundar ska vara säkrade när de åker i bil!